Coline Ferrant
- Coline Ferrant (OSC)
coline.ferrant(at)sciencespo.fr
CV de Coline Ferrant (pdf, 184 Ko)
Publications de Coline Ferrant
Site personnel
Sujet de thèse - Dissertation Title
L'alimentation dans la ville : Paris - Chicago.
Directeur de thèse : Marco Oberti
Financement : Contrat doctoral Sciences Po. (2015-2018), International Studies Program, NWU (2018-2019)
Séjour à Northwestern University (Chicago) pour les années universitaires 2016/2017, 2017/2018, automne 2018 et automne 2019.
Soutenance | Thesis Defense - Thursday, December 17th 2020
Essays on Food in the Lives of Paris and Chicago Residents
Jury: Talja BLOKLAND (Humboldt University, Berlin), Philippe CARDON (University of Lille - CeRIES), Gary FINE (Director, Department of Sociology, Northwestern University), Robert LAUNAY (Department of Anthropology, Northwestern University), Marco OBERTI (Director, Sciences Po, OSC), Michael RODRIGUEZ-MUNIZ (Department of Sociology, Northwestern University).
Programme de double diplôme de doctorat avec Northwestern University | Sciences Po / Northwestern University Joint PhD partnership
Publications
- 2021, "An Agentic Approach to Food Access and Acquisition: The Case of Mixed Neighborhoods in the Paris Metropolis", City & Community, First Published, 29 April.
- 2021 (with Claudia Giacoman, Anne Lhuissier, Ignacio Bórquez, Denisse Devilat), "Meal Synchronization and Commensality in Santiago and Paris", Appetite, vol. 159, 105065. Paper available on ScienceDirect
- 2020 (with Gary Alan Fine) , "Food Desert or Food Oasis? Insights from Mexican Chicago", Gastronomica, vol. 20, n° 4, p. 85-89. Paper available on University of California Press
- 2019, « De l’action sociale au système social. Les deux réceptions de l’œuvre de Pareto par Parsons », Revue européenne des sciences sociales, vol. 57, n° 1, p. 237-254.
- 2019 (avec Anne Lhuissier, Claudia Giacoman, Denisse Devilat, Daniella Leal, Pamela Ayala, Giselle Torres et Pierre Chauvin), "Meal times and synchronization: A cross-metropolitan comparison between Santiago (Chile) and Paris (France)", The Social Science Journal, vol. 57, n° 4, p. 470-484. Paper available on Taylor & Francis Journals
- 2019, « La "ville cappuccino" : rapports de race et de classe dans le Washington gentrifié », recension de "Derek Hyra, Race, Class, and Politics in the Cappuccino City, Chicago, University of Chicago Press, 2017, 240 p.", Métropolitiques.eu, 11 février.
- 2018 (avec Marie Mourad), "Qui nettoie Paris ? Paroles d'éboueurs "soigneurs de l'espace public", Métropolitiques.eu, 1er octobre. [English version]
- 2018, "Class, culture and structure: Stratification and mechanisms of omnivorousness", Sociology Compass, vol. 12, n° 7, july (First published: 27 april 2018). Paper available on Wiley Online Library
- 2018 (avec P. Cardon & P. Chauvin), "Individual and Contextual Factors on Meal Patterns among Older Adults in Paris and the Inner Suburbs", ALISS Working Paper, 2018-02.
- 2018, "Consumption, Food and Taste: Culinary Antinomies and Commodity Culture de Alan Warde. Une recension 20 ans après", SOLAL: Sociologie de l’alimentation / Sociology of food [en ligne], 15 March 2018.
- 2018 (avec J. Schöpfel, F. André & R. Fabre), Research Data Management in the French National Research Center (CNRS), Data Technologies and Applications, vol. 52, n° 2, p. 248-265.
- 2016 (avec J. Schöpfel, F. André et R. Fabre), "Ready for the future? A survey on open access with scientists from the French National Research Center (CNRS)", Interlending & Document Supply, vol. 44, n° 4, p. 141-149.
- 2016 (avec Francis André, Renaud Fabre et Joachim Schöpfel), « Conseil juridique et communication scientifique », I2D Information, données & documents, p. 23-24.
- 2016, La ségrégation des catégories socio-professionnelles dans l'aire urbaine de Nantes, Working papers du Programme Cities are Back in Town, n° 2016-02, 25 p.
- 2015 (avec Marie Plessz), « Structure des budgets alimentaires dans l'enquête Budget de famille 2011 », Working Paper ALISS, n° 2015-02, décembre, 15 p.
- 2015 (with France Caillavet, Gayaneh Kyureghian, Rodolfo M. Nayga & Pierre Chauvin), "Does Healthy Food Access Matter in a French Urban Setting?", American Journal of Agricultural Economics, online version June 17, 2015.
Principales communications - Main Presentations
- 2018, « Urbanité et pratiques : enquête sur le pain rassis dans deux contextes urbains français », Séminaire scientifique de l'OSC, Paris, 21 décembre 2018.
- 2018, "How Do People Get Their Food in a Paris Mixed Neighborhood?", International Conference of Europeanists, Chicago, 28-30 March.
- 2018, "¿Cómo la gente consigue sus alimentos en un barrio mixto de París?", Congreso Nacional de Ciencias Sociales, San Luis Potosí (Mexico), 19-23 March.
- 2017 (avec Philippe Cardon), « Alimentation et isolement des 60 ans et plus retraités. L’exemple de Paris et de la petite couronne », Congrès de l'Association Française de Sociologie 2017, Amiens.
- 2017, "The Structure of Urban Daily Living : Eating and Moving in a Paris Mixed Neighborhood", Urban/Community Workshop - Northwestern University, March 1st.
- 2016, "Food, Mobility, Class, and Everyday Life in a Paris Neighborhood", RC21 on Sociology of Urban and Regional Development - ISA Conference 2016, Mexico, July 23rd.
- 2015, « Mobilité quotidienne, pratiques alimentaires et contraintes domestiques : classes sociales et usages stratégiques de l'espace », MSFS - Mobilités en changement, changement par les mobilités, Lyon, LET, 6 novembre.
- 2015 (with France Caillavet, Gayaneh Kyureghian, Rodolfo M. Nayga & Pierre Chauvin),, "Does Healthy Food Access Matter in a French Urban Setting? The role of Food Retail Structure", Paper presented at the 2015 Allied Social Science Associations Annual Meeting, Boston, Massachusetts, January 3 - 5.