L'agriculture durable

Sujet (campus de Reims uniquement) :

English version.

Lors de son stage de pré-rentrée de l’année 2018, la nouvelle promotion des étudiants de Sciences Po Paris à Reims participera à une simulation de négociation internationale sur l’agriculture, la pêche et l’alimentation durables, intitulée « The World Summit on the Future of Food and Agriculture ». Ce sommet fictif sera organisé et conduit par les Nations unies mais inclura des acteurs et des formats qui sortent du cadre onusien afin d’innover dans les débats publics sur les politiques agricoles et alimentaires au niveau mondial.

L’agriculture et l’alimentation sont au croisement des enjeux politiques, économiques, sociaux, environnementaux, culturels et de santé publique. Les thèmes abordés par les étudiants à travers cet exercice pédagogique seront l’agriculture, l’agroalimentaire, l’alimentation, l’élevage, la pêche, le changement climatique, la biodiversité, le commerce international, l’emploi, la croissance économique et la santé publique parmi d’autres.

Ces thèmes soulèvent nombreuses controverses scientifiques et techniques – i.e. usage de pesticides et d’antibiotiques, OGM, techniques de pêche industrielle, aquaculture, libre échange, uberisation de la distribution des produits, brevetage des semences, bien-être animal, etc. - et évoquent plusieurs visions du monde de demain qui s’affrontent. Les sujets agricoles et d’alimentation sont d’actualité et une porte d’entrée au traitement de concepts plus abstraits tel que le développement durable.

Les étudiants prépareront cette simulation de négociation à travers plusieurs ateliers de recherche collaborative et de prise de parole en public. Le sommet sera marqué par des négociations formelles lors de séances plénières et en groupes de travail plus restreints, des négociations informelles en coulisses, des manifestations par des associations et des figures reconnues dans le domaine de l’alimentation, des conférences scientifiques, des débats télévisés et de radio et des manifestations humoristiques et artistiques.

En participant à une simulation de négociation sur l’alimentation, l’agriculture et la pêche, les nouveaux étudiants de Sciences Po débuteront leur aventure académique avec un projet pédagogique innovant et sur des sujets d’avenir

Illustration agriculture durable
©UlMi/Shutterstock

Bibliographie indicative

Sustainable agriculture

Background documents

United Nations. Sustainable Development Goal 2: End hunger, achieve food security and improved nutrition, and promote sustainable agriculture
(consulté le 3 juillet 2018)

Food and Agricultural Organization (FAO). Sustainable Food and Agriculture
(consulté le 3 juillet 2018)

De Schutter, Olivier. Le droit à l’alimentation en tant que droit de l’homme
(consulté le 3 juillet 2018)

Norwood, F. Bailey. Agricultural and food controversies : what everyone needs to know. Oxford : Oxford University Press, 2015 
Disponible à la bibliothèque de campus de Reims

Paarlberg, Robert L. Food politics : what everyone needs to know. Oxford : Oxford University Press, 2013 
Disponible à la bibliothèque du campus de Reims

Thompson, Paul B. From field to fork : food ethics for everyone. Oxford : Oxford University Press, 2015
Disponible à la bibliothèque du campus de Reims

Articles

Anomaly, Jonny. "Harm to Others: The Social Cost of Antibiotics in Agriculture". Journal of Agricultural & Environmental Ethics, 2009, 22:423–435
(consulté le 3 juillet 2018)

Ervin, David E., Leland L. Glenna and Raymond A. Jussaume Jr.  "Are biotechnology and sustainable agriculture compatible?" Renewable Agriculture and Food Systems 25(2), pp. 143 - 157
(consulté le 4 juillet 2018)

Friedland, William H. “New Ways of Working and Organization: Alternative Agrifood Movements and Agrifood Researchers”. Rural Sociology (2010) 75(4):601-627 (consulté le 4 juillet 2018)

Goodman, David and E. Melanie DuPuis. "Knowing Food and Growing Food: Beyond the Production-Consumption. Debate in the Sociology of Agriculture". Sociologia Ruralis, Vol 42, Number 1, January 2002
(consulté le 4 juillet 2018)

Hellstrand, Stefan. "Animal production in a sustainable agriculture". Environment, development and sustainability (2013) 15:999–1036
(consulté le 4 juillet 2018)

Leslie, Isaac Sohn. “Queer Farmers: Sexuality and the Transition to Sustainable Agriculture”. Rural sociology (2017) 82(4):747-771 (consulté le 3 juillet 2018)

Motta, Renata. "Social Disputes over GMOs: An Overview". Sociology Compass 8/12 (2014): 1360–1376
(consulté le 3 juillet 2018)

Park, Miyun and Peter Singer. "The Globalization of Animal Welfare: More Food Does Not Require More Suffering". Foreign Affairs, Vol. 91, No. 2 (March/April 2012), pp. 122-133
(consulté le 4 juillet 2018)

Smith, George. “Facilitating resilient rural-to-urban sustainable agriculture and rural communities”. International Journal of Sustainable Development & World Ecology (2017) 24(6)
(consulté le 3 juillet 2018) 

Spencer, Liesel.  "Farming the city: urban agriculture, planning law and food consumption choices". Alternative law journal, 2014, 120
(consulté le 4 juillet 2018)

Swinnen, Johan. "The Right Price of Food". Development Policy Review, 2011, 29 (6): 667-688
(consulté le 4 juillet 2018)

Press articles

Hakim, Danny.  "Doubts About the Promised Bounty of Genetically Modified Crops". New York Times, Oct. 29 2016
(consulté le 3 juillet 2018)

Moss, Daniel. “Bringing farming back to nature”. New York Times, June 26, 2018
(consulté le 3 juillet 2018) 

Qazi, Moin. “India’s Arid Land, Thirsty Crops”. Environmental Protection, June 30, 2018
(consulté le 3 juillet 2018) 

Wang, Ucilia. "Will 2017 be the year we get serious about sustainable food?"  Guardian, 3 Jan. 2017
(consulté le 3 juillet 2018) 

Working papers

"Climate Change and Agriculture in Africa: Challenges and Promises".  ClimDev-Africa Policy Brief 6

Juma, Calestous. "Africa Can Feed Itself in a Generation".  Harvard Kennedy School Belfer Center for Science and International Affairs Policy Brief, Jan. 2011

Parra, David Celis … et al.  "Toward SDG 2 : Food security and urbanization in the global South".  CIGI Graduate Fellows Series Policy Brief, no. 8, August 2015

Fishing

Background documents

United Nations Sustainable Development Goal 14: Conserve and sustainably use the oceans, seas and marine resources 
(consulté le 3 juillet 2018)

Articles

Bailey, Jennifer. "High Seas Fishing: Towards a Sustainable Regime". Sociologia Ruralis, Vol. 36, No. 2, 1996

Dimech, Mark. “Making Fisheries Management Work: Implementation of Policies for Sustainable Fishing”. Fish and fisheries (2010) 11(1):114-115
(consulté le 4 juillet 2018) 

Gagern, Antonius and Jeroen van den Bergh. "A critical review of fishing agreements with tropical developing countries". Marine Policy 38 (2013) 375–386
(consulté le 3 juillet 2018)

Symes, David and Jeremy Phillipson. "Whatever became of social objectives in fisheries policy?" Fisheries Research 95 (2009) 1–5
(consulté le 3 juillet 2018)

Telesetsky, Anastasia. “The Global North, the Global South, and the challenges of ensuring due diligence for sustainable fishing governance”. Transnational law & contemporary problems (2016) 26(2):435-447
(consulté le 4 juillet 2018)

Press articles

Clover, Charles. "Thousands of Chinese ships trawl the world, so how can we stop overfishing?" The Guardian,Nov. 15 2016

Eilperin, Juliet. "Study Suggests Sharing the Catch Could Save Fisheries". The Washington Post, Sept. 22 2008

Naylor, Rosamond L. … et al.  "Effect of aquaculture on world fish supplies". Nature : international weekly journal of science, 405, 1017-1024 (29 June 2000)
(consulté le 3 juillet 2018) 

Pauly, Daniel … et al. "Towards sustainability in world fisheries." Nature : international weekly journal of science, 418, 689-695, 8 August 2002
(consulté le 3 juillet 2018)

Food consumption

Background documents

United Nations Sustainable Development Goal 12: Ensure sustainable consumption and production patterns 
(consulté le 3 juillet 2018)

Anderson, E. N. Everyone eats : understanding food and culture. New York : New York University Press, 2014
Disponible à la bibliothèque du campus de Reims

Elton, Sarah. Consumed : food for a finite planet. Chicago : University of Chicago Press, 2013
Disponible à la bibliothèque du campus de Reims

Articles

Bellotti, Elisa. “Media effects on sustainable food consumption. How newspaper coverage relates to supermarket expenditures”. International journal of consumer studies (2016) 40(2): 186-200
(consulté le 4 juillet 2018)

Ergönül, Bülent and Pelin Günç Ergönül. "Consumer motivation for organic food consumption". Emirates Journal of Food and Agriculture, 2015. 27(5): 416-422
(consulté le 4 juillet 2018)

Kim, Sangkyun and Ashleigh Ellis. "Noodle production and consumption: from agriculture to food tourism in Japan". Tourism Geographies, 2015, Vol. 17, No. 1, 151-167
(consulté le 21 juillet 2017) 

Veraina, Muriel C.D., Hans Dagevos and Gerrit Antonides. “Sustainable food consumption. Product choice or curtailment?”. Appetite (2015) 91(1):375-384
(consulté le 4 juillet 2018) 

Press articles

Harvey, Chelsea. "Food scarcity caused by climate change could cause 500,000 deaths by 2050, study suggests". The Washington Post, March 2 2016

Food industry

Background documents

Baldwin, Cheryl. The 10 principles of food industry sustainability. Oxford : Wiley Blackwell, 2015 
Disponible à la bibliothèque du campus de Reims 

Cheru, Fantu. Agricultural development and food security in Africa : the impact of Chinese, Indian and Brazilian investments. London : Zed Books ; Uppsala : The Nordic Africa Institute, 2013
Disponible à la bibliothèque du campus de Reims

Cotula, Lorenzo. The great African land grab? : agricultural investments and the global food system. London ; New York : Zed Books, 2013
Disponible à la bibliothèque du campus de Reims

Nestle, Marion. Food politics : how the food industry influences nutrition and health. Berkeley : University of California Press, 2013.
Disponible à la bibliothèque du campus de Reims

Shiva, Vandana. Who really feeds the world? : the failures of agribusiness and the promise of agroecology. London : Zed Books, 2016
Disponible à la bibliothèque du campus de Reims
 
Westhoff, Patrick. The economics of food : how feeding and fueling the planet affects food prices. Upper Saddle River, N.J. : FT Press, 2010
Disponible à la bibliothèque du campus de Reims 

Articles

Bigliardi, Barbara and Francesco Galati. “Innovation trends in the food industry: The case of functional foods”. Trends in Food Science & Technology (2013) 31(2):119-129
(consulté le 4 juillet 2018)

Notarnicola, Bruno. "Progress in working towards a more sustainable agri-food industry". Journal of Cleaner Production 28 (2012) 1-8
(consulté le 3 juillet 2018)

Reardon, Thomas. “Agrifood Industry Transformation and Small Farmers in Developing CountriesAuthor links open overlay panel”. World Development (2009) 37(11):1717-1727
(consulté le 4 juillet 2018)

Yach, D. “Food industry: friend or foe?”. Obesity reviews (2014) 15(1):2-5 (consulté le 4 juillet 2018)

Press articles

Blythman, Joanna. "Inside the food industry: the surprising truth about what you eat". The Guardian, 21 Feb. 2015
(consulté le 3 juillet 2018)

Lawrence, Felicity. "The global food crisis: ABCD of food - how the multinationals dominate trade". The Guardian, 2 Jan. 2011
(consulté le 3 juillet 2018)

Vark, Caspar van. "Companies have critical role in creating a better food system". The Guardian, 2 June 2015
(consulté le 3 juillet 2018)

International trade of food products

Background documents

World Trade Organization. Agriculture gateway
(consulté le 3 juillet 2018)

Anderson, Kym and Will Martin. Agricultural Trade Reform and the Doha Development Agenda. Washington, DC: World Bank and Palgrave Macmillan, 2006 
(consulté le 3 juillet 2018)

Articles

Asche, Frank. “Fair Enough? Food Security and the International Trade of Seafood”. World Development (2015) 67:151-160
(consulté le 4 juillet 2018) 

Burnett, Kim and Sophia Murphy. “What place for international trade in food sovereignty?”.  The Journal of Peasant Studies (2014) 41(6)
(consulté le 4 juillet 2018) 

Choudhury, Rahul Nath. “Can Food Security be Attained through International Trade of Food Grains”. Foreign trade review (2010) 45(3):61-74
(consulté le 4 juillet 2018) 

Jourdain-Fortier, Clotilde. “Droit du commerce international et sécurité alimentaire”. Revue internationale de droit économique (2012) 26(4):21-47
(consulté le 4 juillet 2018) 

Schillhorn van Veen, Tjaart W. "International trade and food safety in developing countries". Food Control 16 (2005) 491–496
(consulté le 3 juillet 2018) 

Smith, Jeremy N. and Michael Niemann. "Deal or No Deal : agriculture holds future of world trade as WTO ponders reform".World Trade May 2007
(consulté le 3 juillet 2018)

Press articles

Dorfman, Jeffrey. "Agriculture Defends Trade Because Agriculture Depends On Trade". Forbes, May 8 2017
(consulté le 3 juillet 2018)

Schleifer, Philip. "The rise of south-south trade: a challenge for sustainable agriculture". The Guardian, Sept. 12 2014
(consulté le 3 juillet 2018)

Working papers

Aginam, Obijiofor and Christina Hansen. "Food Safety and Trade Liberalization in an Age of Globalization". United Nations University Policy Brief, no. 6, 2008

Clapp, Jennifer. "Developing Countries and the WTO : Agriculture Negotiations". The Centre for International Governance Innovation Working Paper no.6, March 2006

Daugbjerg, Carsten. "Reforming the Common Agricultural Policy in the Shadow of the WTO". DIIS Policy Brief, April 2012

Organisation for Economic Co-operation and Development. “Tackling Trade in Agriculture”. OECD Policy Brief, November 2005

Lobbying

Background documents

Center for Responsive Politics (U.S.). “Agribusiness”
(consulté le 4 juillet 2018)

Corporate Europe Observatory. “Food and agriculture”
(consulté le 4 juillet 2018)

Clamen, Michel. Le lobbying et ses secrets : guide des techniques d'influence. Paris : Dunod, 2000
Disponible à la bibliothèque du campus de Paris

Farnel, Frank J.  Le lobbying : stratégies et techniques d'intervention. Paris : Ed. d'organisation, 1994
Disponible à la bibliothèque du campus de Paris

Miller, Charles. Practical Techniques for Effective Lobbying (1999) [ebook]
(consulté le 9 juillet 2018)

Articles

Bellemare, Marc F. and Nicholas Carnes. “Why do members of congress support agricultural protection?”. Food Policy (2015) 50: 20-34
(consulté le 4 juillet 2018)

Miller, David. “Corporate strategy, corporate capture: Food and alcohol industry lobbying and public health”. Critical Social Policy (2010) 30(4)
(consulté le 4 juillet 2018)

Sheingate, Adam. “Post-exceptionalism and corporate interests in US agricultural policy”. Journal of European Public Policy (2017) 24(11)
(consulté le 4 juillet 2018)

Working papers

Gawande, Kishore. “The Structure of Lobbying and Protection in U.S. Agriculture”. World Bank Policy Research Working Paper 3722, September 2005
(consulté le 4 juillet 2018)


 


Menu corporate