The Artillerie: a new Sciences Po in the heart of Paris

  • Cour Gribeauval, architect project © Sciences PoCour Gribeauval, architect project © Sciences Po
  • The future entrance hall, architect project © Sciences PoThe future entrance hall, architect project © Sciences Po
  • The library, architect projet © Sciences PoThe library, architect projet © Sciences Po
  • The library, architect project © Sciences PoThe library, architect project © Sciences Po
  • Cour Gribeauval, architect project © Sciences PoCour Gribeauval, architect project © Sciences Po

“Thanks to the Artillerie, Sciences Po has the means to reinvent itself, to become even more deeply rooted in the heart of our city, Paris, and to build an urban campus known throughout the world”.

Frédéric Mion, President of Sciences Po

Discover our project

The Artillerie’s redevelopment into an innovative urban campus cannot be accomplished without the support of committed corporate and individual patrons. The financing of the project depends on an ambitious €20 million fundraising campaign.

Sciences Po sincerely thanks the first donors and partners of the project:

  • Mr. Jérôme Seydoux and Pathé;
  • Mr. Nicolas Seydoux and Gaumont;
  • Mr. François Pinault and Financière Pinault;
  • Mr. and Mrs. Jean-François and Nathalie Ducrest;
  • Mr. Michel David-Weill;
  • Mr. Philippe Houzé et le Groupe Galeries Lafayette ;
  • Mr. Joseph Oughourlian;
  • Mr. David de Rothschild and Rothschild & Cie;
  • Mr. Olivier Reza;
  • Mr. Samir Assaf;
  • Mrs. Isabelle Schlumberger and one anonymous donor.

“Supporting Sciences Po through the Campus 2022 project means contributing to the development of an institution that educates France’s decision-makers in politics and other spheres, but which also attracts increasing numbers of students from all over the world.”

Jérôme Seydoux, CEO of Pathé, Major Donor, Marcel Proust Circle

What will our Paris campus look like in 2022?

A sustainable campus

Cour Sébastopol, architect project © Sciences PoBecause Sciences Po is redeveloping its campus for the next 5, 30 or 150 years, the renovation of the Artillerie site is focused on creating a flexible environment that can adapt to educational innovations, while making the most of an exceptional heritage. It shows an architectural and environmental temperance that respects the past and looks forward to the future.

A shared home base with diverse uses

The "émergence", inner sight, architect project © Sciences PoDesigned as a thoroughfare of encounters and exchanges in multiple tree-lined courtyards, collaborative and common spaces, the architectural project provides easy passages both underground and above to encourage fluidity. Here, all members of the Sciences Po community — students, alumni, staff, faculty, public authorities and private partners — will be able to live the Sciences Po experience, debate, contemplate, study, collaborate and act. This shared home base will highlight both the diversity of their activities and their complementary nature.

A place for knowledge to flourish

Learning Garden, architect project © Sciences PoThe library, digital experimentation centre, incubator and cafeteria interact harmoniously with the old buildings, cloister and historic courtyards. Time for action and student initiatives intersects with long periods of thinking and research. This campus-agora will play host to debates, meetings, creative productions, stakeholders and decision-makers, engaging with the city and the world. It embodies the commitment of a university that prioritises its public interest mission.

An exceptional heritage to develop and promote

The estate has seen four centuries of history since the Dominicans were established here in 1632. The coming renovations will seek to reveal the original structure and put all the past “lives” of the building on display by showcasing elements of great historical and heritage value. The authenticity of the facades will be preserved, the decor and gallery of the cloister restored, the landscaped areas corresponding to the kitchen garden and the cloister garth recreated, and the canons conserved to recall two centuries of military use.

A responsible campus

With 5,500 m² of green spaces, the new complex formed by the Artillerie and 13 rue de l’Université aims for the lightest possible environmental footprint, with the renovation of door and window frames and insulation, and the use of energy efficient equipment throughout. Priority is also given to the accessibility of spaces and facilities for all users.

New spaces to be created

The development of the Artillerie also means the creation of entirely new spaces to meet the needs of the twenty-first century educational community: high-tech equipment and services, flexible spaces to encourage innovative teaching and group work, etc.

The introduction of research centres and classrooms to the premises will create a dialogue between the estate’s past and future.

The Cour Sébastopol: history and serenity

This is the old cloister of the Dominican monks, adjoined to the Saint Thomas Aquinas Church. The Cour Sébastopol is revealed in all its majesty. The cloister, which remains uncovered, plays a major role. Its buildings are home to the research spaces, offering our scholars the quiet and light they need. This emblematic part of the campus highlights the estate’s exceptional heritage and grounds the institution in History. The proposed redevelopment is timeless and the landscaping understated, accentuating its abiding character. The cloister is conducive to strolling and discussion. Its walls will be used to display exhibitions, research output, student clubs’ creations and posters, artworks, etc.

The Cour Treuille de Beaulieu : shared garden

The Cour Treuille de Beaulieu becomes a large garden adjoining the School of Journalism, based on the theme of innovation. Set slightly apart from the main thoroughfares, it’s a place to relax or perhaps even exercise your green fingers. Here, the growing vegetables and the colours of blossom and foliage help reconnect with the rhythms of nature. An open-air walkway connects the courtyard to the rest of the campus.

The great Cour Gribeauval : beating heart of the new university

The Cour Gribeauval is the centre of the new campus and connects the communal spaces: the library, incubator and cafeteria. It’s a dynamic space that people cross a thousand times a day. It’s a meeting place and, with the Pavilion, it’s an exceptional setting for holding events. The Pavilion’s sobriety of form, purity of lines, high floors and transparency give it an innovative feel. Home to the cafeteria and the Maison de Sciences Po, it offers multiple possibilities for discussion, eating or work.

A "Learning Garden" at the heart of the campus

The “Learning Gardeb” at the foot of the Pavilion in the Cour Gribeauval features an interesting interplay of light and shadow. It’s a place to meet, debate and pass through; a coherent whole in which the boundaries between inside and outside are voluntarily blurred. Combining vegetation, outdoor furniture and gravel paths, the garden offers a multitude of routes across the open-air amphitheatre and to the library and cafeteria via two main stairways.

One team's design

Sciences Po, with project management assistance from JLL, selected the design project proposed by a team which combines architectural creativity and university design engineering:

  • Sogelym Dixence
  • Agence Wilmotte & Associés
  • Agence Moreau Kusunoki
  • Cabinet Sasaki
  • Pierre Bortolussi

Place Saint-Thomas d'Aquin, entrance of the new campus, architect project © Sciences Po

Copyright: Sogelym Dixence / Wilmotte & Associés Architectes / Moreau Kusunoki Architectes / RSI Studio